Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kremowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
jajko 6 szt
budyń czekoladowy 1 op
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
cukier 1 szklanka
mleko 400 ml
masło 20 dag
budyń waniliowy 1 op
mąka 1 łyżka
żółtko jajek 2 szt
kakao 1 łyżka
aromat waniliowy 6 kropli
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kremowe

Przygotowujemy biszkopt: jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej, wysypanej bułką tartą formy. pieczemy ok. 45 min w 180 stopniach C.Przygotowujemy masę: proszek budyniowy mieszamy z mąką a następnie przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu używając 400 ml mleka. Budyń schładzamy. Masło ucieramy z żółtkami, dodając po łyżce zimnego budyniu i aromat. Ucieramy na gładką masę lub miksujemy. Biszkopt przekrawamy wzdłuż na trzy płaty. Układamy pierwszy płat, rozsmarowujemy część masy, układamy drugi płat lekko dociskając. Do pozostałej masy dodajemy kakao i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Gotową ciemną masę przekładamy na biszkopt i przykrywamy trzecim płatem. Dowolnie ozdabiamy. Biszkopt możemy także upiec w dwóch formach do babki i przekładać odwrotnie masą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 03.06.2012 22:13
Aż ślinka cieknie!
Papryczka 28.11.2011 13:29
pyszne ciasto
gosia47-47 22.09.2011 07:37
mniam
gosia561 21.09.2011 23:24
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak