Sposób przygotowania

Kaszę zalewamy wodą, solimy i gotujemy na sypko. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni na małym ogniu. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na maśle a następnie dodajemy do twarogu. Do twarogu dodajemy także połowę śmietany, doprawiamy solą, pieprzem i papryką, dokładnie mieszamy. Kaszę mieszamy z wytopionym boczkiem. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy najpierw warstwę z kaszą a następnie masę z twarogiem. Wszystko zalewamy pozostałą śmietaną. Zapiekamy ok. 30 min w temp. 180 stopni C. Zapiekankę możemy doprawić również ulubionymi przyprawami i ziołami: majerankiem, koperkiem lub natką pietruszki.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Juleczka20

    musi być smaczna
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    ciekawy przepis w takim wydaniu kaszy nie jadłam.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !