Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
cukier puder 0,3 szklanki
margaryna 1000 g
kwaśna śmietana 2 łyżki
złotko 1 sztuka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
margaryna 50 g
cukier puder 0,5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 4 sztuki
polewa czekoladowa
brzoskwinie w puszce 1 puszka
twaróg 1 (w wiaderku)

Przepis i sposób przygotowania na: sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

Mąkę zagnieść z zimną margaryną.

Następnie dodać resztę składników, dokładnie zagnieść, włożyć do woreczka foliowego, schodzić poł godziny w lodówce lub kilkanaście minut w zamrażarce.

Jeśli pieczemy sernik z białego sera należy go dwukrotnie zmielić.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym i żółtkami, następnie dodajemy ser i mieszamy na gładką masę. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszamy.

Ciastem wykładamy spód tortownicy i nakłuwamy widelcem, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni na około 20 minut (ciasto ma się zrumienić).

Ciasto przykrywamy masą serową i pieczemy ok 60 minut w temperaturze 190 stopni.

Można popuszyć cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 24.04.2012 14:58
oj zjadłabym
mic 22.03.2012 12:59
serniki lubie, chociaz wole inne ciasta, za to an swięta robię obowiązkowo;]
Smakosz6 22.09.2011 12:10
mmmmmmmmmmmmmmmmmmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak