Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frykadelki w sosie koperkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 40 dag
boczek wędzony 8 plastrów
jajko 1 sztuka
olej 5 łyżek
musztarda 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 1/2 łyżki
sos koperkowy - -
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
kajzerka 1 sztuka
przyprawa do potraw 1 łyżeczka
Cebula suszona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Frykadelki w sosie koperkowym

Sos koperkowy: po 1 łyżce masła i mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki koperku suszonego Prymat.
Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, przyprawę KUCHAREK i wymieszać na gładką masę. Z masy formować małe placki, obtaczać je w mące, a następnie owijać każdy w dwa plasterki boczku posmarowanego musztardą. Obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, podlać rosołem i dusić 20 min. Przygotować sos: z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i koperek. Frykadelki podawać z kaszą i sosem koperkowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia71 06.08.2011 19:26
pycha
jasiek 21.07.2011 19:41
a to jest smaczne danko
jasiek 30.06.2011 11:39
bardzo lubię sosik koperkowy
marcia71 16.04.2011 01:58
coś co lubię
Tika4444 26.03.2011 20:53
fajny pomysł
Tika4444 26.03.2011 20:53
fajny pomysł
AgaS10 09.02.2011 12:01
sosik koperkowy jest super:)
szajba2 31.12.2010 17:54
lubię sos koperkowy
Barbara55 04.07.2010 15:18
fajne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak