Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indycze kiełbaski w sosie bolońskim

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone indycze 500 g
jajko 1 szt
czosnek 1 ząbek
sól
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
natka pietruszki
bazylia
só czosnkowal
Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia
bułka 70 namoczona

Przepis i sposób przygotowania na: Indycze kiełbaski w sosie bolońskim

Sos:
mała marchew
25 dkg pomidorów
4 łyżki oleju
pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
20g selera
70 g cebuli
300 ml wody
ząbek czosnku
220 g koncentratu pomidorowego
łyżka cukru
sól
bazylia
majeranek
pieprz czarny mielony


Mięso mieszamy z bułką, jajkiem i czosnkiem a następnie dosypujemy po szczypcie każdej przyprawy, dorzucamy posiekany czosnek, cebulę i ponownie mieszamy. Mokrymi dłońmi formujemy kiełbaski mniej więcej długości palca i obtaczamy w bułce tartej (niezbyt grubo). Obsmażamy na oleju z każdej strony.
Marchew obieramy i trzemy na tarce, selera , pomidory i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa wrzucamy do rondla, dodajemy resztę składników i gotujemy. Gdy sos będzie prawie gotowy dorzucamy usmażone kiełbaski i gotujemy jeszcze około 15 minut.
Podajemy z ryżem i papryką z zalewy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 17.03.2012 17:07
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak