Sposób przygotowania

Krok 1 / 4

Przygotowany miąższ z dyni - obrany i opłukany - pokroić w kostkę ok. 1,5 cm i wrzucić do dużej szklanej najlepiej miski. Jabłka obrać, przekroić na połowy i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki, a potem w słupki. Dodać do dyni. Całość zasypać cukrem, skropić wodą i wyciśniętym sokiem z cytryny i odstawić na ok. 12 godzin. Czas nie ma większego znaczenia, ale cukier powinien w większości się rozpuścić.


Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    mam w ogródku dynię więc pewnie zrobię
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    też robię
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    extra
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    coraz częściej przepisy na dania z dynią są poszukiwane. A te z dobrym opisem i niesamowitym efektem końcowym powinny być promowane.
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Dzięki... :).
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    jak już pisałam też robię podobny dżem - początkującym przyda się informacja jaką odmianę dyni wybrać na takie przetwory
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Od jakiegoś dopiero czasu jest u nas dostępnych kilka jej odmian. I co rok przybywa. Jest to zwykła dynia od lat rosnąca w naszych ogródkach. Jak nazywa się ten gatunek? Swojski? (vide: Łosoś na bani). Zaczynają się zwykłe złośliwości, ale niech Ci będzie. Tu na zdjęciu jest dynia zwyczajna. Tak się nazywa. Najpopularniejsza w naszym kraju, choć gwarantuję, że z innych gatunków też wyjdzie. Mam nadzieję, że na przyszłość będziesz wpisywała jaki gatunek dyni, pomarańczy, czy też chili używasz. Aby być wiarygodną.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !