Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w pieczarkach z kluskami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
mleko 1/2 szklanki
mąka wg uznania
sól do smaku
pierś kurczaka 1 filet
marchew 1 sztuka
masło 2 łyżki
cebula 1/2 sztuki
śmietana 1-2 łyżki
pieprz do smaku
pieczarki 10-15 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w pieczarkach z kluskami

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Obsmażyć na oleju. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Pieczarki umyć. Na patelni rozgrzać masło, dodać pieczarki i drobno pokrojoną cebulę dodać marchew i chwilę smażyć. Podlać wodą, dodać mięso. Oprószyć solą i pieprzem. Dusić ok 15 minut. Oprószyć mąką i dobrze wymieszać. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Z jajek, mleka i mąki zarobić gęste ciasto. Dodać szczyptę soli. Ciasto nabierać łyżką maczaną w gorącej wodzie i kłaść na osolony wrzątek. Gdy kluski wypłyną wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z przygotowanym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 10.10.2011 14:14
kurczaka to mogę jeść przyrządzonego w każdy sposób
joanna77 22.09.2011 20:35
super danie
Robert10 22.09.2011 16:46
pyszne danie
pioge7 21.09.2011 09:01
super
gosia47-47 21.09.2011 08:55
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak