Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie przepis według mojej mamy :)

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
cebula biała 2 sztuki
sól do smaku
mąka 1 kg
woda 3/4 l
olej 2 łyżki
ser biały 1 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie przepis według mojej mamy :)

Obrać, umyć i ugotować ziemniaki. Zimniaki podczas gotowania solimy 1 łyżką soli.Ugotowane ostudzić i przekręcić przez maszynkę. Półtłusty ser również przekręcić przez maszynkę i dodać do ziemniaków. Usmażyć drobno posiekaną cebulę na złocisty kolor i dodać do twarogu i ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem do smaku.
Ciasto:
Wyrabiamy z mąki, wody i oleju. Trzeba je naprawdę dobrze wyrobić. Rozwałkować i szklanką lub kubkiem formować koła do zawijania pierogów z farszem.
Pierogi gotujemy w wodzie 3 min od zagotowania i jak wypłyną na wierzch. Podawać z wody lub po ugotowaniu usmażone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak