Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony dorsz

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól
mąka pszenna
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej
dorsz 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony dorsz

Kroki postępowania

1
Dorsza patroszymy, czyścimy z łusek, kroimy na dzwonki i myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Dzwonki ryby osuszamy jednorazowymi ręczniczkami i solimy. Odkładamy na ok. 30-45 minut.
Krok 1 - Smażony dorsz foto
2
W misce mieszamy mąkę z bułką tartą i odrobiną soli. Dzwonki dorsza zanurzamy w mieszance mąki z bułką.
Krok 2 - Smażony dorsz foto
3
Na patelni rozgrzewamy olej. Dzwonki dorsza zanurzone w mące z bułką smażymy na gorącym oleju z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
Krok 3 - Smażony dorsz foto
4
Wszystkie dzwonki mają chrupiącą skórkę, a mięso jest miękkie.
Krok 4 - Smażony dorsz foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak