Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka szafranowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 g + 1 łyżeczka
cukier 60 g+ 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżka
masło 100 g
mleko 1/2 szklanki
drożdże 25 g
wrzątek 1 łyżeczka
wódka 1 łyżeczka
Szafran nitki Prymat 1 szczypta
jajko 3 sztuki
kandyzowane owoce 50 g
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Babka szafranowa

Kroki postępowania

1
Drożdże należy rozmieszać z łyżeczką mąki i łyżeczką cukru i zalać ciepłym mlekiem, po wymieszaniu odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia
Krok 1 - Babka szafranowa foto
2
Szafran zalewamy wrzątkiem i wódką
Krok 2 - Babka szafranowa foto
3
Masło roztapiamy w rondelku
Krok 3 - Babka szafranowa foto
4
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera
Krok 4 - Babka szafranowa foto
5
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i ubite jajka z cukrem mieszamy mikserem (grubymi końcówkami) przez 10 minut, potem stopniowo dolewamy ciepłe masło, nieprzerywając mieszania.
Krok 5 - Babka szafranowa foto
6
Dodajemy szafran ciągle mieszając i całość mieszamy jeszcze przez 5 minut
Krok 6 - Babka szafranowa foto
7
Na koniec wsypujemy kandyzowane owoce i już tylko delikatnie mieszamy
Krok 7 - Babka szafranowa foto
8
Blaszkę do pieczenia babki o średnicy ok 23 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką
Krok 8 - Babka szafranowa foto
9
Do przygotowanej blaszki przelewamy ciasto- ono jest dość rzadkie- takie właśnie ma być
Krok 9 - Babka szafranowa foto
10
Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny, ma wyrosnąć prawie do brzegów formy
Krok 10 - Babka szafranowa foto
11
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut
Krok 11 - Babka szafranowa foto
12
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Krok 12 - Babka szafranowa foto
13
Babka szafranowa
Krok 13 - Babka szafranowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 03.03.2014 17:17
*Pyza Te kilka niteczek szafranu zalałam wcześniej wrzątkiem z wódką (opisane w 2 kroku przepisu), to wystarczy, żeby babka miała charakterystyczny szafranowy smak.
SmacznaPyza 10.12.2012 19:00
dałabym więcej szafranu żeby kolor ciasta był intensywniejszy - ciekawa jestem czy czuć jego smak ?
artur7 21.09.2011 15:26
fajne
stokrotka 20.09.2011 22:31
super
Jarlin 20.09.2011 17:22
Fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak