Sposób przygotowania

600g mięsa (u mnie to było z łopatki)
20g grzyby suszone (leśne)
2 listki laurowe
3 ziarenka ziele angielskie
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
1 kostka bulionowa (grzybowa)
mąka do zawieszenia sosu (około 2 łyzki stołowe)
sól,pieprz (wg.uznania)
tłuszcz do smażenia (może być margaryna około 2 łyżki stołowe)
papryka w proszku czerwona ( 1 łyżka stołowa)

Mięso umyłam,oczyściłam z błonek i przekroiłam na pół ,wzdłuż na dwie równe części.
Wtarłam w nie sól,pieprz i paprykę w proszku. W rondlu rozpuściłam tłuszcz i wrzuciłam mięso razem z czosnkiem i cebulką pokrojoną w kostkę. Podsmażyłam ostro na brązowy kolor i zalałam wodą przegotowaną tak żeby przykryło mięso. Dodałam listki laurowe,ziarenka ziela angielskie,grzyby suszone (można pokruszyć ,ja nie pokruszyłam wolałam w całości) i kostkę bulionową. Gotowałam na wolnym ogniu około półtorej godziny.Gdy mięso było miękkie na chwilkę je przełożyłam na talerz i wtedy zawiesiłam sos mąką z odrobiną wody,jeszcze doprawiłam solą i pieprzem. Przełożyłam z powrotem mięso do sosu,zamieszałam i gotowe.

Podałam z ziemniakami i surówką.

Soczyste,pyszne mięso które rozpływa się w ustach.Polecam :-)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    madi356

    aż ślinka cieknie :) rewelacyjne masz przepisy :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Rarytas dla mięsożerców.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !