Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem, wyrobić. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy farsz: na gorącą patelnie wlać jedną łyżkę oliwy i wrzucić pokrojoną szynkę i lekko przesmażyć. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i zeszklić. Potem kolejno dodajemy kurki, pomidory, rozmaryn i na końcu wino. Wszystko dusimy razem około 5 minut.
Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cieńki placek o średnicy ok. 30 cm. Przekładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty - zostawiamy na brzegach jakieś 3 cm ciasta do zawinięcia.
Farsz nakładamy na ciasto i zawijamy brzegi do środka.
Ser kroimy w kosteczkę i układamy na tarcie.
Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !