Sposób przygotowania

Pozostałe składniki
200 g kurek
2 łyżki oliwy z oliwek
2 pokrojone w kostkę szalotki
50 ml bulionu warzywnego
1 łyżka masła cytrynowego
50 ml białego kremu balsamico
80 g świeżych truskawek
Kilka listków świeżej mięty
Sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte piersi z kaczki zamarynować w oliwie, czerwonym winie, czosnku, startych warzywach i rozmarynie, doprawić solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na około 8 godzin.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić szalotki, dodać kurki, po chwili smażenia wlać bulion, a następnie dodać masło cytrynowe i biały krem balsamico. Gdy sos zacznie gęstnieć, całość doprawić do smaku, dodać cząstki truskawek i posiekane listki mięty.
Kaczkę wyjąć z marynaty, obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, a następnie piec około 12 minut w temperaturze 200ºC.
Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i przełożyć na chwilę na papierowy ręcznik. Następnie każdą pierś pokroić w plastry i ułożyć na aromatycznych kurkach z truskawkami. Tak przygotowane danie podawać z bukietem ulubionych, chrupiących sałat.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !