Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki piernikowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
mleko 1/2 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
masło 2 łyżki
migdały posiekane 2 łyżki
cynamon 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
drożdże 3 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki piernikowe

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać po łyżce cukru i mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Masło stopić, ochłodzić. Mąkę przesiać, dodać cukier, wlać zaczyn, wymieszać. Wyrabiać ciasto, dodając po jednym żółtku. Następnie wlać schłodzone masło, dodać, cynamon,przyprawę do piernika i posiekane migdały. Wyrabiać do chwili, aż będzie odstawało od dłoni. Nakryć ściereczką i pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formować bułeczki, układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Wierzch posmarować wodą. Piec ok. 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 12.07.2012 13:47
bardzo apetyczne, jeszcze takich nie robiłam muszą wysmienicie pachnieć
Olaa 22.09.2011 08:41
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak