Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowe kasztany

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
masło 1 łyżka
jajko 1 sztuka
miód 15 dag
masa cukrowa
masło 3 dag
woda 1/4 szklanki
mąka pszenna 6 dag
cukier puder 20 dag około
kakao 2 łyżki
DODATKOWO:
galaretka cytrynowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe kasztany

Ciasto:
W misce wymieszać na sucho cukier,sodę,mąkę i kakao dodać jajko i stopiony letni miód z masłem ,zagnieść ciasto i schłodzić.Zimne ciasto podzielić na kuleczki wielkości orzecha włoskiego ,każdą kuleczkę nadziać jak pączka porcją konfitury różanej,ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec około 15-20 min w temp.do 180st.
Upieczone i ostudzone \"kasztany\"posmarować z wierzchu Konfiturą różaną i okleić ciemną masą cukrową na wierzchu przykleić jasne kółeczko delikatnie rozciągając jego brzegi,aby całość przypominała kasztany .

Masa cukrowa :
W garnku zagotować wodę z masłem do gotującej się wody dodać mąkę i jeszcze chwilkę uprażyć ,do ciepłej masy wgniatać cukier puder i na koniec galaretka do 3/4 całej masy dodać kakao i zagnieść Masę cieniutko rozwałkować i wycinać większe krążki którymi oblepimy nasze ciastka,jasne ciasto również cieniutko rozwałkować i wycinać mniejsze kółeczka.

Resztki masy cukrowej można wysuszyć potem rozkruszyć i mamy dobrą posypkę do ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 28.01.2014 22:10
DLA MNIE BOMBA!!!!!!!!!!!!!!!!!
bietka 11.05.2013 14:40
wyglądają jak prawdziwe kasztany :)
banaszak1994
banaszak1994 02.02.2012 10:09
pomysłowe
Olaa 22.09.2011 08:42
super
1j1o1l1a1 20.09.2011 11:45
super super :)))
pioge7 20.09.2011 08:54
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak