Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z biszkoptem i masą

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 4 sztuki
mąka 4 łyżki
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
ser
ser biały 1,20 kg
margaryna 1 kostka
cukier 3/4 szklanki
jajko 8 sztuk
olej 100 ml
mleko 125 ml
budyń śmietankowy 2 opakowania
masa składniki w przygotowaniu
DODATKOWO:
galaretka truskawkowa 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z biszkoptem i masą

Kroki postępowania

1
SER: Zmielić ser w maszynce dwa razy.
Krok 1 - Sernik z biszkoptem i masą foto
2
Do garnka dać margarynę, cukier, utrzeć na puszysto. Stopniowo dodawać żółtka, zmielony ser. Ucierać. Następnie dodać budynie, olej i mleko ciągle ucierając. Ubić pianę z białek. Dodać do ciasta. Gotową masę wyłożyć do wysmarowanej masłem brytfanny. Piec ok. 40 minut.
Krok 2 - Sernik z biszkoptem i masą foto
3
BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier. Następnie dodawać pomału żółtka i mieszać na wolnych obrotach mikserem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać ją pomału łyżką. Po 40 minutach pieczenia sera delikatnie go wyjąć, zalać ciastem na biszkopt i piec jeszcze ok. 20 minut. Po tym czasie, wyjąć i ostudzić. Gdy będzie zimny. Obrócić go do góry spodem, tak aby masa serowa była na wierzchu a biszkopt na dole.
Krok 3 - Sernik z biszkoptem i masą foto
4
MASA:
szklanka mleka,
1 żółtko,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżka mąki zwykłej,
cukier wanilinowy,
pół szklanki cukru,
pół kostki margaryny,
opakowanie galaretki truskawkowej,
MASA: Odlać większą część mleka i zagotować. W mniejszej ilości rozrobić wszystkie składniki prócz margaryny i galaretki. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobione składniki w mniejszej ilości mleka i mieszać aż zgęstnieje. Dodać na koniec galaretkę w proszku. Odstawić do ostudzenia. Gdy będzie zimna, utrzeć ją z margaryną. Na ciasto wyłożyć masę, na około ciasta zrobić kleksy.
Krok 4 - Sernik z biszkoptem i masą foto
5
Dać do lodówki na ok. 2 godziny. W między czasie rozpuścić galaretki, dać do lekkiego stężenia. Gdy wyjmiemy ciasto z lodówki zalać galaretką i odstawić o lodówki jeszcze na ok. 2 godziny. Smacznego!
Krok 5 - Sernik z biszkoptem i masą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 15.07.2012 12:13
Taki sernik to ja lubię :) kiedy znów robisz :D
gosia47-47 24.09.2011 15:19
znikł bardzo szybko, naprawdę zrobiłam w zeszłą sobotę popołudniu a rano w niedzielę zjadłam ostatni kawałek !
Ewelina38 21.09.2011 13:16
sernik to moje ulubione ciasto ... rewelacja
olivka 20.09.2011 09:17
pyszności!
gosia47-47 20.09.2011 08:14
przykro mi ;) zrobiłam w sobotę i w sobotę znikł :D nie mam już :(
ziutula
ziutula 19.09.2011 23:48
dla mnie ten wystający kawałeczek poproszę....
Katarzyna/kate1980 19.09.2011 20:19
cudne
stokrotka 19.09.2011 19:48
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak