Sposób przygotowania

Mąke wysypać na stół, wrzucić zimną margarynę, posiekać nożem. Następnie dodawać cukier, aromat, jajko i śmietanę, dokładnie wyrobić. Ciasto musi być jednolite i lśniące. Tak przygotowane owijamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na ok.4 mm placek. Formę do tarty smarujemy tłuszczem (ja użyłam jednej większej i kilku małych) i ciastem wylepiamy dno i boki. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy i schładzamy.
W tym czasie przygotowujemy kisiel malinowy: maliny wrzucamy do garnuszka, zalewamy połową wody i zasypujemy cukrem. Lekko mieszając doprowadzamy do wrzenia. Resztę wody mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy na gotujące maliny. Mieszamy do uzyskania gęstego kisielu. Lekko ciepły kisiel wylewamy na schłodzony spód. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
W tym czasie budyń rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody (250 ml)i studzimy.
Budyń wylewamy na przestudzony spód tarty. Dekorujemy dowolnymi owocami.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić. Pędzelkiem delikatnie nałożyć żelatynę na owoce.
Całość schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !