Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierożki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżka
sól 1 szczypta
cukier 2/3 szklanki
palma 1/3 kostki
jajko 3 sztuki
marmolada śliwkowa wg uznania
Soda oczyszczona Prymat 1 szczypta
twaróg 400 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierożki

Kroki postępowania

1
Z mąki, proszku do pieczenia, sody, soli, cukru, palmy, 2 jajek i raz mielonego twarogu zagnieść ciasto.
Krok 1 - Pieczone pierożki foto
2
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykrawać kółka (np. za pomocą szklanki). Na środku każdego ułożyć po 1 łyżeczce marmolady (może być dowolna, niekoniecznie śliwkowa).
Krok 2 - Pieczone pierożki foto
3
Złożyć na pół i skleić jak pierożki. Ułożyć je na wysmarowanej blasze i posmarować rozbełtanym pozostałym jajkiem.
Krok 3 - Pieczone pierożki foto
4
Piec ok.20-25 minut.
Krok 4 - Pieczone pierożki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Weronika_eM 31.01.2012 21:20
pycha
pacpaw 01.11.2011 18:34
świetne! do tej pory szklanką tylko odciskałem kółka na zwykłe pierogi. A tu widzę, że na łakocie też można :o)
stokrotka 19.09.2011 19:51
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak