Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z makiem i bakaliami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szklanki
margaryna 150 dag
cukier wanilinowy 1 opakowanie
żółtko jajek 3 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 3/4 szklanki
masa makowa 1 puszka
rodzynki 15 dag
zapach migdałowy
skórka pomarańczowa
orzechy 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z makiem i bakaliami

Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść na jednolitą masę. Odkroić niewielką część na zrobienie kratki ozdobnej. Pozostałe ciasto wyłożyć na blachę o wym.25x35,wyłożoną papierem do pieczenia.

Do gotowej masy makowej dodać grubo posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, pianę ubitą z trzech białek i zapach migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto w blasze.

Z odłożonej części ciasta zrobić cienkie wałeczki i uformować na wierzchu ozdobną kratkę

Piec przez ok 50-60 minut w tem. 180 st.C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 25.12.2012 12:05
ja poprosze takie pysnze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak