Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie jogurtowo-koperkowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1
koper świeży 0,5 pęczka
jogurt grecki 100 ml
sól
mąka pszenna 3 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat
olej do smażenia
filet z kurczaka 300 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie jogurtowo-koperkowym

Kroki postępowania

1
Kurczaka kroję w cienką, ale niezbyt małą kostkę. Kawałki nie mogą być zbyt grube, gdyż nie przesmażą się w środku placuszków, gdy te będą już zrumienione na zewnątrz.
Marynuję kurczaka w przyprawach: soli, pieprzu i curry.
Krok 1 - Kurczak w sosie jogurtowo-koperkowym foto
2
Przygotowuję ciasto: siekam drobno świeży koper (można go zastąpić suszonym, ale ten nie daje takiego aromatu jak świeży).
Wbijam jajko, dodaję szczyptę soli, sody oczyszczonej (ok. 1/4 łyżeczki), mąkę pszenną i jogurt grecki, który można zastąpić kwaśną śmietaną. Łyżką wyrabiam ciasto. Powinno być lejące ale gęste.. Wrzucam do ciasta kawałki kurczaka i mieszam, by każdy kawałek mięsa był otoczony ciastem.
Krok 2 - Kurczak w sosie jogurtowo-koperkowym foto
3
Na patelni rozgrzewam olej. Gdy jest już bardzo gorący (inaczej placki wchłoną cały olej), nakładam łyżką ciasto na patelnię w ten sposób, by w każdym placku było ok. 3-4 kostki mięsa. Smażę z obu stron do zrumienienia.
Warto sprawdzić, czy mięso się przesmażyło. W tym celu kroję na pół pierwszy placek zdjęty z patelni. Jeśli jest surowy w środku, zmniejszam ogień pod patelnią, by placki się dosmażyły.
Gotowe wykładam na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 3 - Kurczak w sosie jogurtowo-koperkowym foto
4
Podaję gorące z surówką porową. Placki z kurczaka można także podawać z pieczonymi ziemniakami.
Krok 4 - Kurczak w sosie jogurtowo-koperkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 15.04.2013 00:22
taki kurczak to pyszności
pacpaw 12.11.2012 07:49
pomysł z panierko-sosem wyśmienity
Dorota59 25.08.2012 16:48
takie danie to ja lubię
Andysz 25.04.2012 21:35
fajny przepis;))
SylwiaMagdaSabin 03.03.2012 09:20
do wykorzystania:-)
berys18 03.12.2011 10:37
świetny pomysł, bardzo mi sie podoba
Gosia40 19.09.2011 15:14
Apetycznie przyrządzony kurczak:)
Beatris 19.09.2011 11:33
Podoba mi się pomysł na tę potrawę. Zapowiada się bardzo smakowicie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak