Sposób przygotowania

Gruszki /wybieramy dojrzałe ale twarde/ myjemy, obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.Skrapiamy sokiem z cytryny. Wodę zagotowujemy z octem winnym, cynamonem, cukrem, skórką cytrynową i mieszamy. Zalewamy połówki gruszek i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie gruszki wyjmujemy a zalewę zagotowujemy. Gruszki ponownie wkładamy do wrzącej zalewy i gotujemy na małym ogniu ok. 3 min. Owoce przekładamy do słoików. Zalewę jeszcze gotujemy ok. 4 min. Chrzan obieramy i kroimy w słupki lub ścieramy na tarce w wiórki, przekładamy do słoików.Do każdego słoika wsypujemy także gorczycę, ziele angielskie i pieprz. Gruszki w słoikach zalewamy gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy i odstawiamy odwrócone do góry dnem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !