Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos waniliowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 0,5 l
cukier 4 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
żółtko jajek 3 szt
cukier waniliowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sos waniliowy

Mąkę rozprowadzić mlekiem[4 łyżki] a pozostałe mleko podgrzać z cukrem waniliowym do zagotowania,żółtka utrzeć z cukrem,mleko zdjąć z ognia i ostrożnie połączyć z mączną zawiesiną,ciągle mieszając zagotować i po troszku wlewać do utartych żółtek,nie gotować,sos ten stosuje się jako uzupełnienie deserów z owocami np;jabłek,gruszek,truskawek i innych kombinacji.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak