Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z masą serową

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 6 łyżek
mąka tortowa 6 łyżek
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
galaretka cytrynowa 2 szt
cukier puder 1/2 szkl
smietana kremowa 1/2 szkl
otarta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
sól szczypta
polewa czekoladowa 1 szt
twaróg 1 kg
jajko 6 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą serową

Do miski wlać białka z jajek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 łyżce cukru. Następnie dodawać po 1 żółtku ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej brytfanny i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 st około 15 minut. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl wrzącej wody, przestudzić. Ser twarogowy z cukrem pudrem dokładnie zmiksować. Wlać śmietanę, przestudzona galaretkę, dodać skórkę pomarańczową i jeszcze chwilę miksować. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty, wyłożyć masę serową i przykryć drugim blatem. Wierzch ciasta oblać polewą czekoladową. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 08.05.2012 11:46
pyszna
olkaaa 26.04.2012 19:09
super
Kopiko1983 30.09.2011 06:28
Baaardzo smaczne :)
IKrakowianka 25.09.2011 08:36
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak