Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajecznica z białym winem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 8 szt
bagietka 0,5 szt
cebula 1 szt
oliwa 2 łyżki
wędzony boczek 15 dag
bazylia do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
wino białe wytrawne 100 ml
papryka czerwona 1 strąk

Przepis i sposób przygotowania na: Jajecznica z białym winem

Bagietkę kroimy w kostkę i rumienimy na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Bułkę zdejmujemy z patelni, patelnię przecieramy ręcznikiem kuchennym, tak by nie pozostały okruszki. Na patelnię wkładamy pokrojony w kostkę boczek, smażymy niezbyt mocno ale tak długo, by wytopił się tłuszcz.Paprykę i cebulę oczyszczamy, kroimy w kostkę. Na patelnię do boczku dolewamy resztę oliwy, wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem podlewając co pewien czas niewielkimi porcjami wina. Gdy papryka i cebula są już miękkie wbijamy jajka, posypujemy bazylią, doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię przykrywamy, by jajka się ścięły. przed podaniem posypujemy grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak