Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos grecki do sałat

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 1 szklanka
sok z cytryny 1 łyżka
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
ocet winny 1 łyżka
Musztarda francuska Prymat 1 łyżka
papryka mielona 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
pieprz do smaku
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
Natka pietruszki suszona Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos grecki do sałat

Czosnek drobno posiekać, wrzucić do oliwy i odstawić na nie mniej niż 1 godz.Po upływie wyznaczonego czasu wyjąć czosnek. Dodać do oliwy sok z cytryny i dobrze wymieszać.
Potem dolać wino i znowu wymieszać.
Na końcu dodać ocet i pozostałe przyprawy: musztardę, pieprz, paprykę, bazylię (warto rozetrzeć listki w ręce na jeszcze drobniejszy susz), drobno pokruszyć listki laurowe i natkę pietruszki.
Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na minimum kilka godzin, im dłużej tym lepiej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Paweł13 19.09.2011 09:56
Lubię i też sam robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak