Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczna szarlotka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanka
miękkie masło 200 gram
żółtko jajek 4 sztuka
cukier puder 1/2 szklanka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
beza
cukier puder 1,5 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżka
Nadzienie:
jabłka 2 kg
cukier 1/2 szklanka
sok z cytryny 1/2 sztuka
orzechy 1 szklanka
cynamon do smaku
białko 5-6 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczna szarlotka

Odmierzamy mąkę, dodajmy cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz masło. Siekamy lekko nożem, a potem rozcieramy dłońmi, aż masło będzie w małych kawałkach. Wbijamy żółtka i całość zagniatamy. Ciasto można włożyć na 30 minut do lodówki.

Ubijamy białka z cukrem na sztywną i błyszczącą pianę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.

Ciasto wałkujemy na duży prostokąt. Możecie przełożyć ciasto do formy lub piec na blaszce. Polecam wałkować na papierze do pieczenia.

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier (ilośc w zależności od kwasowości jabłek) i wodę oraz ewentualnie sok z cytryny. Podgrzewamy aż jabłka będą miękkie a cukier się rozpuści.

Na ciasto wykładamy posiekane orzechy a następnie na to duszone jabłka. Z wierzchu posypujemy cynamonem.

Kładziemy na to pianę i z wierzchu przykrywam resztkami ciasta kruchego (nie zapomnijcie odłożyc tego kawałka wcześniej!). Można też zetrzeć ciasto na tarce.

Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 170°C piekarnika (może być z termoobiegiem) i pieczemy ok. 35-45 minut, aż ciasto z wierzchu wyraźnie się zrumieni. Podajemy oprószone lekko cukrem pudrem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 18.09.2011 15:06
Pyszne ciacho. W sam raz na niedzielny deser.
1j1o1l1a1 18.09.2011 11:02
mniam...mniam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak