Sposób przygotowania

Odmierzamy mąkę, dodajmy cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz masło. Siekamy lekko nożem, a potem rozcieramy dłońmi, aż masło będzie w małych kawałkach. Wbijamy żółtka i całość zagniatamy. Ciasto można włożyć na 30 minut do lodówki.

Ubijamy białka z cukrem na sztywną i błyszczącą pianę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.

Ciasto wałkujemy na duży prostokąt. Możecie przełożyć ciasto do formy lub piec na blaszce. Polecam wałkować na papierze do pieczenia.

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier (ilośc w zależności od kwasowości jabłek) i wodę oraz ewentualnie sok z cytryny. Podgrzewamy aż jabłka będą miękkie a cukier się rozpuści.

Na ciasto wykładamy posiekane orzechy a następnie na to duszone jabłka. Z wierzchu posypujemy cynamonem.

Kładziemy na to pianę i z wierzchu przykrywam resztkami ciasta kruchego (nie zapomnijcie odłożyc tego kawałka wcześniej!). Można też zetrzeć ciasto na tarce.

Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 170°C piekarnika (może być z termoobiegiem) i pieczemy ok. 35-45 minut, aż ciasto z wierzchu wyraźnie się zrumieni. Podajemy oprószone lekko cukrem pudrem.

Smacznego!

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    mniam...mniam:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Pyszne ciacho. W sam raz na niedzielny deser.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !