Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa z selera i szałwii

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler korzeniowy 2 szt.
ziemniaki 6 szt.
cebula biała 1 szt.
oliwa 4 łyżki
bulion drobiowy 1,5 l
szałwia 5-6 listków
cytryna 1/4 szt.
śmietana 18-procentowa 200 ml
bułka pszenna 4 kromki
sól
tymianek 1 szczypta
żółty ser starty 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: zupa z selera i szałwii

Warzywa oczyść, obierz. Selery i ziemniaki opłucz, pokrój w kostkę, cebul obierz i posiekaj.
W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, dodaj ziemniaki i seler. Smaż razem 4-5 min., mieszając. Wlej bulion, wrzuć listki szałwii i cytrynę. Gotuj ok. 30 min., aż ziemniaki i seler będą miękkie. Zupę przypraw do smaku solą i pieprzem, usuń cytrynę, dodaj śmietanę.
Kromki bułki startym serem, oprósz tymiankiem, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 4-5 min. Zupę podawaj z grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 31.05.2012 21:45
pierwszy raz sie spotykam z taką zupą
Katarzyna/kate1980 19.09.2011 20:18
ciekawe połączenie
artur7 18.09.2011 08:38
fajne
artur7 18.09.2011 08:38
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak