Sposób przygotowania

Krok 1 / 5

Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem, dodajemy ciepłe mleko (około 37-40 stopni) i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto.


Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Lotar

    Musi być pyszna, bo na taką wygląda.
  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    nie boisz się o drożdże? wydaje mi się że temp. 40 stopni jest już dla nich graniczna. Ja zawsze daje temp. 25-30 stopni. A na samym mleku ciasta nigdy nie robiłem. Musze wypróbować
  • 3
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Nie, nie boję się o drożdże- ostatnio właśnie podgrzałam mleko do 40 stopni i ciasto wyszło rewelacyjne :-) 1 stopień wyżej i byłaby kicha, ale 40 dla drożdży suchych jest ok :-) A ciasto na samym mleku jest świetne i z reguły robię właśnie takie, no chyba, że nie mam akurt pod ręką odpowiedniej ilości białego trunku to wspomagam się wodą :-P
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    ja znowu o tych drożdżach :o) Czy suche drożdże są bardziej odporne na temp niż świeże tzn. ze świeżymi też mogę próbować te 40 stopnie czy tylko z suchymi?
  • 3
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Ze świeżymi to nie wiem, bo wtedy mleko na oko podgrzewałam. Dopiero od kilku dni zaczęłam używać termometru, de facto zakupionego chyba z 2 lata temu, i stąd wiem, że dla suszonych 40 stopni jest ok :-D
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    ja już 4 termometry miałem i żaden nie zdał egzaminu :/ Sprawdzałem temp. i w wrzątku miał 88 stopni a w wodzie z lodem 5 stopni. Jak dla mnie zbyt duże odchyły od normy. I ciągle szukam tego termometru
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    moje ulubione składniki szpinak i pleśniawka....

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !