Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza ze szpinakiem i niebieskim serem pleśniowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
mleko 2% 1/2 szklanki
cukier 1/2 łyżeczki
sól
koncentrat pomidorowy 3 czubate łyżeczki
bazylia
oregano
czosnek 1 ząbek
szpinak
ser pleśniowy niebieski 10 dag
ser żółty 5 dag
olej
drożdże suche 1 mała paczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza ze szpinakiem i niebieskim serem pleśniowym

Kroki postępowania

1
Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem, dodajemy ciepłe mleko (około 37-40 stopni) i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Pizza ze szpinakiem i niebieskim serem pleśniowym foto
2
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim nasmarowaną olejem blachę o wymiarach 30 na 40 cm.
Krok 2 - Pizza ze szpinakiem i niebieskim serem pleśniowym foto
3
Smarujemy ciasto sosem przygotowanym z koncentratu pomidorowego, oregano, bazylii i drobno pokrojonego czosnku.
Krok 3 - Pizza ze szpinakiem i niebieskim serem pleśniowym foto
4
Na cieście układamy podduszony przez 5 minut i lekko osolony szpinak, starty ser żółty i pokrojony w plastry ser z żółtą pleśnią.
Krok 4 - Pizza ze szpinakiem i niebieskim serem pleśniowym foto
5
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Mnie najbardziej pizza smakuje z sosem czosnkowym i ketchupem.
Krok 5 - Pizza ze szpinakiem i niebieskim serem pleśniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 02.10.2011 15:17
moje ulubione składniki szpinak i pleśniawka....
pacpaw 21.09.2011 11:48
ja już 4 termometry miałem i żaden nie zdał egzaminu :/ Sprawdzałem temp. i w wrzątku miał 88 stopni a w wodzie z lodem 5 stopni. Jak dla mnie zbyt duże odchyły od normy. I ciągle szukam tego termometru
BernadettaP 19.09.2011 21:50
Ze świeżymi to nie wiem, bo wtedy mleko na oko podgrzewałam. Dopiero od kilku dni zaczęłam używać termometru, de facto zakupionego chyba z 2 lata temu, i stąd wiem, że dla suszonych 40 stopni jest ok :-D
pacpaw 19.09.2011 21:13
ja znowu o tych drożdżach :o) Czy suche drożdże są bardziej odporne na temp niż świeże tzn. ze świeżymi też mogę próbować te 40 stopnie czy tylko z suchymi?
BernadettaP 19.09.2011 09:37
Nie, nie boję się o drożdże- ostatnio właśnie podgrzałam mleko do 40 stopni i ciasto wyszło rewelacyjne :-) 1 stopień wyżej i byłaby kicha, ale 40 dla drożdży suchych jest ok :-) A ciasto na samym mleku jest świetne i z reguły robię właśnie takie, no chyba, że nie mam akurt pod ręką odpowiedniej ilości białego trunku to wspomagam się wodą :-P
pacpaw 18.09.2011 23:19
nie boisz się o drożdże? wydaje mi się że temp. 40 stopni jest już dla nich graniczna. Ja zawsze daje temp. 25-30 stopni. A na samym mleku ciasta nigdy nie robiłem. Musze wypróbować
Lotar 18.09.2011 07:08
Musi być pyszna, bo na taką wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak