Przepis i sposób przygotowania na: DROŻDŻOWY PLACEK
Rabarbar,obrac i pokrajac na kawałki.
Drożdż rozkruszyc,dodac do ciepłego
mleka z łyzka maki i cukru,
Rozmieszac i odstawic do wyrośnięcia.
Do mąki dodac rozczyn i jajka ubite z cukrem. Wyrobic ciasto.
Dodac rozpuszczone i przestudzone
masło. Wyrabiac,aż ciasto zacznie
odchodzic od dłoni.
Odstawic do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkowac i przełożyc
do dużej prostokątnej blachy.
Ułożyc na nim owoce,lekko je
wciskamy
odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy 50 min.w 190 st.Posypac
cukrem pudrem..Można ciasto przed
wstawieniem do piekarnika posypac
kruszonką.łączymy po 5 dag masła
i cukru oraz 10 dag mąki i
rozkruszyc grudki w palcach.