Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa masa marcepanowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
woda 1/2 szklanka
migdały 220 gram
cukier puder 200 gram
aromat migdałowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa masa marcepanowa

W małym garnuszku umieścić cukier i wodę. Podgrzewać, do rozpuszczenia się cukru. Gotować, aż mieszanina osiągnie temperaturę 110 stopni. Krótko przestudzić.

Zmielone migdały wymieszać z cukrem pudrem (powinny mieć konsystencję mąki). Do migdałów z cukrem pudrem wlać gorący syrop, aromat migdałowy i mikserem zmiksować do otrzymania zwartej kuli. Jeśli masa okaże się zbyt sucha by uformować kulę, dolać wody i wyrobić. I odwrotnie - jeśli masa będzie zbyt klejąca, dodać niedużo cukru pudru.

Uformować, owinąć folią i przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak