Sposób przygotowania

1. Na początku rozgrzej piekarnik do 190 C
2. Formy na muffiny delikatnie nasmarój masłem.
3. W małej miseczce dobrze wymieszaj brązowy cukier z 2 łyżkami roztopionego masła.
Tak przygotowaną cukrową mieszankę rozdziel do 12 muffin-owych foremek, po około 1 łyżeczce do każdej.
4. Dokładnie pokryj dno.
5. Tak samo postępujemy z ananasami.
6. Do każdej foremki kładziemy po 1 łyżeczce ananasów, które delikatnie rozprowadzamy po dnie foremki.
7. Odstawiamy na bok.
8. W dużej misce mieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
9. Odstawiamy na bok. (hehe)
10. W drugiej misce roztrzepuj jajka, aż będą lekko spienione.
11. Następnie dodaj maślankę, ekstrakt migdałowy, pozostałe roztopione masło oraz ananasy. 12. Mieszamy.
13. Dodaj suche składniki, delikatnie mieszając całość tak, jak ciasto muffinkowe, czyli niezbyt dokładnie.
14. Uważaj, aby nie naruszyć umieszczonego w każdej foremce cukru i ananasów, wypełniamy foremki ciastem do 3 ich pojemności.
Jeśli pozostanie ci ciasto możemy upiec je w dodatkowych foremkach lub w drugiej turze pieczenia.
15. Piecz 23 minuty lub do momentu, aż będą złocisto brązowe, a ich wierzch będzie zaokrąglony.
16. Wykałaczka wbita w muffinkę powinna być w miarę sucha oblepiona kilkoma okruszkami.
17. Upieczone muffinki odstaw do wystygnięcia na 15 minut.
18. Po tym czasie delikatnie wyciągnij je z foremki, dbając o to, aby nie uszkodzić ananasowego spodu.
Podawaj odwrócone spodem do góry. Jeśli zamierzamy je przechowywać przez dłuższy czas (do 2 dni), przed włożeniem ich do woreczka należy je całkowicie ostudzić!

19 i 20. Smacznego i zajadamy

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Przepysznie wyglądają:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Uwielbiam muffinki. Zapomniałeś tylko napisać ile mąki, soli i sody. Poza tym przepis bardzo fajny.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !