Sposób przygotowania

Jaja ugotować na twardo i oddzielić białka od żółtek. Żółtka zagnieść z miękkim masłem, cukrem, mąką oraz cukrem waniliowym. Gdy ciasto będzie już jednolite należy odstawić je na około godzinę w chłodne miejsce. Formę do pieczenia ciasta wysmarować tłuszczem i delikatnie posypać mąką. Po upływie godziny, przynieść z chłodnego miejsca ciasto i dokładnie wylepić nim przygotowaną blachę. Wierzch przygotowanego ciasta dokładnie ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec przez 13 minut. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie zagotować puszki z mlekiem (zgodnie z instrukcją na opakowaniu - około 2 godziny). Gdy będą już gotowe i trochę ostygną, zawartość ich przelać do miseczki. Do miseczki tej należy również dodać połamaną na kostki czekoladę. Intensywnie mieszać, aż polewa stanie się gładka i jednolita. Tak przygotowaną polewą polać wcześniej przygotowane ciasto i odstawić do wystudzenia. Jeśli migdały są w skórce należy je sparzyć i z niej obrać, poprzekrajać na połówki i ułożyć ciekawą ozdobną kompozycję na gotowym mazurku. Do ozdoby należy również użyć lukru (przeważnie rysuje się nim gałązki bazi). Na wierzch wysypać rodzynki i skórkę pomarańczową - wedle uznania. Smacznego ;)

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    musi być wyśmienity
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    wyśmienity jest
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andzia1977

    moze byc pyszny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !