Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety z kaszą jęczmienną gotowana na maśle

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 60 dag
cebula 2
czosnek ząbki 2
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku
jajko 1
oregano 4 szczypty
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 90 g
pomidory w zalewie pomidorowej 500 g
cukier 1 łyżeczka
kasza jęczmienna 2/3 szklanki
masło 1/3 kostki
oliwa 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z kaszą jęczmienną gotowana na maśle

Kroki postępowania

1
Cebulę kroimy w kostkę. Ząbek czosnku rozgniatamy i również bardzo drobno kroimy. Na rozgrzanej oliwie najpierw rumienimy cebulę, następnie dodajemy czosnek. Smażymy do momentu, gdy czosnek zacznie wydzielać przyjemną woń.
Krok 1 - Pulpety z kaszą jęczmienną gotowana na maśle foto
2
Do mięsa mielonego dodajemy paprykę ostrą, jajko, bułkę tartą oraz usmażone cebulę wraz z czosnkiem. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Pulpety z kaszą jęczmienną gotowana na maśle foto
3
Następnie z przygotowanej masy mięsnej formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Tak przygotowane kulki wkładam do zamrażalki na 10 minut.
Krok 3 - Pulpety z kaszą jęczmienną gotowana na maśle foto
4
Na drugiej łyżeczce oliwy rozgrzanej w rondelku dodaję cebulę pokrojoną już w większą kostkę. Gdy zacznie się rumienić dodaję czosnek i dosypuję paprykę słodką.
Krok 4 - Pulpety z kaszą jęczmienną gotowana na maśle foto
5
W międzyczasie przesmażam na patelni koncentrat pomidorowy.
Krok 5 - Pulpety z kaszą jęczmienną gotowana na maśle foto
6
Cebulę zalewamy taką ilością ciepłej, przegotowanej wody, aby po włożeniu kulek mięsnych woda je przykryła w całości. Gdy wywar zacznie się gotować wkładam kulki mięsne. Po chwili dodaję przesmażony koncentrat oraz pomidory z puszki. Gotuję do momentu rozpadnięcia się pomidorów, na ostatnie 5 minut gotowania wsypując oregano. Ewentualnie na koniec doprawiam do smaku cukrem i innymi przyprawami.
Krok 6 - Pulpety z kaszą jęczmienną gotowana na maśle foto
7
Kaszę jęczmienną zalewam 1 i 1/3 szklanką wody i gotuję na małym ogniu.
Krok 7 - Pulpety z kaszą jęczmienną gotowana na maśle foto
8
Gdy część wody odparuje dodaję masło oraz przyprawiam solą.
Krok 8 - Pulpety z kaszą jęczmienną gotowana na maśle foto
9
Gotuję do całkowitego odparowania wody.
Krok 9 - Pulpety z kaszą jęczmienną gotowana na maśle foto
10
Tak ugotowaną kaszę podaję z wcześniej przyrządzonymi pulpetami i polewam sosem pomidorowym.
Krok 10 - Pulpety z kaszą jęczmienną gotowana na maśle foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 21.02.2013 13:14
Ciekawe smaki :)
edyta44 14.02.2012 16:08
dobre
Barbara/zuza22_85 12.01.2012 14:04
najlepsze jedzenie :)
BernadettaP 24.11.2011 10:19
pyszne !!!
Sarenka 10.10.2011 07:38
Kotlety z kaszą jęczmienną lubią wszyscy w mojej rodzinie, nawet moja córka. Pulpetów nie próbowałam, ale już czuję, że chyba je zrobię :)
stokrotka 21.09.2011 23:08
dobre
Agnieszka_B 17.09.2011 00:34
Już jakiś czas nie robiłam pulpecików.... Więc może jutro na obiad i to w takim wydaniu:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak