Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi smażone z kartoflanym farszem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
kartofle 1/2 kg
żółtko jajek 1 szt
cebule 2 szt
olej 4 łyżki
sól 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi smażone z kartoflanym farszem

Kroki postępowania

1
1/2 kilograma mąki połączyć z solą, dodać żółtko jaja i gorącą przegotowaną wodą. Wyrobić dokładnie ciasto. Kartofle obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 1 cebulę posiekać i usmażyć na 1 łyżce oleju, dodać do kartofli. Ciasto rozwałkować na desce obsypanej mąką, Szklanką wyduszać koła. Na każdy kawałek nałożyć farsz, zlepić je ręcznie Pierogi wrzucać na gotującą się osoloną wodę po wypłynięciu gotować jeszcze około 4 minuty na małym ogniu. Wyciągnąć je łyżką cedzakową i rozłożyć na desce do ostygnięcia
Krok 1 - Pierogi smażone z kartoflanym farszem foto
2
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na 1 łyżce oleju aż będzie złota.
Krok 2 - Pierogi smażone z kartoflanym farszem foto
3
Ugotowane pierogi usmażyć na patelni na 2 łyżkach oleju z obu stron
Krok 3 - Pierogi smażone z kartoflanym farszem foto
4
Mój syn po wyciągnięciu na talerz je pierogi z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Krok 4 - Pierogi smażone z kartoflanym farszem foto
5
Pierogi wyłożyć na talerz, polać je smażoną cebulą.
Krok 5 - Pierogi smażone z kartoflanym farszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 21.09.2011 10:52
Pierogi \"chodzą\" za mną już od jakiegoś czasu. Muszę w końcu się za nie zabrać.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak