Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ślimaczki z orzechami i jabłkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto drożdżowe:
mleko 500 ml
drożdże 75 g
jajko 3 szt
cukier 200 g
mąka 1 kg
margaryna 125 g

Przepis i sposób przygotowania na: ślimaczki z orzechami i jabłkiem

ciasto drożdzowe ;
0,5l mleka
75g drożdży
125g kasi
3 jajka
200 g cukru
ok 1 kg mąki

nadzienie
3 jabłka
100g orzechów ( laskowe, włoskie )
50 g migdałów
50 g cukru
cynamon


mleko podgrzewamy aby było letnie wrzucamy drożdże i troszkę cukru zagęszczamy mąką aby miało konsystencję gęstej śmietany i odstawiamy w ciepłe miejsce
gdy drożdże zaczną pracować dodajemy resztę składników , jajka , cukier , stopioną kasię , i ja daję olejek cytrynowy no i reszte mąki aż ciasto bedzie dobrze odchodziło od ręki i ponownie odstawiamy do wyrosnięcia
farsz ;
jabłka trzemy na grubych oczkach dodajemy cukier , cynamon pokruszone orzechy , migdały


ciasto rozwałkowywujemy na placek prostokątny i smarujemy farszem na całości po czym zwijamy jak na strudel spłaszczamy ręką i kriomy na kromki ok 2cm i ukladamy w foremce na leżąco zostawiamy do ponownego podrośnięcia
gdy będziemy widzieć ze sa już wieksze wkąłdamy do piekarnika na ok 15 -20 min ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 13.11.2012 15:41
ostatnio robiłam z makiem i wyszły też wspaniałe , dlaczego w piekarniach nie ma takich smakołyków , tylko sztuczne i chemiczne ;)
owca441 19.04.2012 17:05
apetyczne zawijaski
ewaa 23.01.2012 17:02
smaczne
Anna133 17.09.2011 09:10
na żywo wyglądają bardziej efektownie :)
Anna133 17.09.2011 09:10
są bardzo wiglotne i można śmiało jesć na drugi dizęń ,a zazwyczaj drożdżówki sa suche ;)
halina17 16.09.2011 18:44
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak