Przepis i sposób przygotowania na: ślimaczki z orzechami i jabłkiem
0,5l mleka
75g drożdży
125g kasi
3 jajka
200 g cukru
ok 1 kg mąki
nadzienie
3 jabłka
100g orzechów ( laskowe, włoskie )
50 g migdałów
50 g cukru
cynamon
mleko podgrzewamy aby było letnie wrzucamy drożdże i troszkę cukru zagęszczamy mąką aby miało konsystencję gęstej śmietany i odstawiamy w ciepłe miejsce
gdy drożdże zaczną pracować dodajemy resztę składników , jajka , cukier , stopioną kasię , i ja daję olejek cytrynowy no i reszte mąki aż ciasto bedzie dobrze odchodziło od ręki i ponownie odstawiamy do wyrosnięcia
farsz ;
jabłka trzemy na grubych oczkach dodajemy cukier , cynamon pokruszone orzechy , migdały
ciasto rozwałkowywujemy na placek prostokątny i smarujemy farszem na całości po czym zwijamy jak na strudel spłaszczamy ręką i kriomy na kromki ok 2cm i ukladamy w foremce na leżąco zostawiamy do ponownego podrośnięcia
gdy będziemy widzieć ze sa już wieksze wkąłdamy do piekarnika na ok 15 -20 min ;)