Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny krem marchewkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 1 kg
czosnek ząbki 3 szt.
imbir 5 cm
oliwa 6 łyżek
cynamon 2 łyżeczki
kurkuma 1 łyżeczka
wywar warzywny 2 l
sok z cytryny 4 łyżki
cebula 2 szt.
Kmin rzymski mielony Prymat 1 mielony

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny krem marchewkowy

Cebule posiekać, marchewkę obrać i pokroić na małe kawałki. W grubodennym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić. Następnie dodać sprasowany czosnek, przyprawy i imbir (obrany i drobno pokrojony). Smażyć 3 minuty, mieszając. Dodać marchew, zalać wywarem warzywnym, zagotować, po czym gotować pod przykryciem 35-40 minut, aż marchew będzie miękka. Jeśli wywar paruje, uzupełnić lekko wodą. Po lekkim przestudzeniu, całość zmiksować. Dodać sól, pieprz i sok z cytryny.
Podawać z pieczywem i kwaśną śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak