Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pory zapiekane z jajkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pory 1 kg
sól do smaku
śmietana 1 szkl
czosnek 2 ząbki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku
masło 2 łyżki
orzechy włoskie 4 łyżki
jajko ugotowane na twardo 4 szt
rokpol 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pory zapiekane z jajkami

Oczyszczone białe części porów wrzucić na osolony wrzątek. Po 10 min. odcedzić. Pokroić na kawałki. Połowę sera utrzeć ze śmietana na gładka masę, przyprawić zmiażdżonym czosnkiem, gałką i sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Żaroodporny półmisek posmarować masłem, posypać orzechami, ułożyć pory, posypać posiekanymi jajkami, polać masą śmietanową, posypać resztą startego sera i wiórkami masła. Piec 30 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 31.12.2013 10:08
bardzo lubię
fotoviderek 23.07.2013 12:32
Super potrawa :)
Dorian 21.04.2012 14:09
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak