Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w mleku. Do miski wsypać 175 g mąki. Dodać mleko z drożdżami i wyrobić ciasto mikserem końcówkami do ugniatania. Ręcznie uformować kulę, włożyć do miski i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętośćDodać jajko, masło lub margarynę, cukier, sól i resztę mąki i zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, ponownie uformować kulę i zostawić pod przykryciem na godzinę.Następnie energicznie zagniatać ciasto ręcznie. Podzielić na 20 części. Rękami - posmarowanymi mąką - formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Uwaga: Ciasto powinno być miękkie. Dzięki temu pączusie szybko wypłyną podczas smażenia, a w środku będą luźne i puszyste .Rozgrzać olej w garnku. Smażyć pączusie na złotobrązowo od 3 do 4 minut; porcjami na średnim ogniu, raz je obracając. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Ułożyć na talerzu i obficie posypać cukrem pudrem.Pychota:)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    kate.500

    ja poproszę takiego pączusia do kawki... pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !