Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pączusie drożdżowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 100 ml
drożdże 20 g
mąka 220 g
jajko 1 szt
cukier 2 łyżki
margaryna 30 g
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: pączusie drożdżowe

Drożdże rozpuścić w mleku. Do miski wsypać 175 g mąki. Dodać mleko z drożdżami i wyrobić ciasto mikserem końcówkami do ugniatania. Ręcznie uformować kulę, włożyć do miski i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętośćDodać jajko, masło lub margarynę, cukier, sól i resztę mąki i zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, ponownie uformować kulę i zostawić pod przykryciem na godzinę.Następnie energicznie zagniatać ciasto ręcznie. Podzielić na 20 części. Rękami - posmarowanymi mąką - formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Uwaga: Ciasto powinno być miękkie. Dzięki temu pączusie szybko wypłyną podczas smażenia, a w środku będą luźne i puszyste .Rozgrzać olej w garnku. Smażyć pączusie na złotobrązowo od 3 do 4 minut; porcjami na średnim ogniu, raz je obracając. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Ułożyć na talerzu i obficie posypać cukrem pudrem.Pychota:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 18.09.2011 09:06
ja poproszę takiego pączusia do kawki... pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak