Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

główka młodej kapusty
mielonego 0,5 kg
jajko 2
koncentrat pomidorowy
przyprawy do mielonego Prymat 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa uniwersalna
cebula 1
sos pomidorowy
ryż 10-15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki.

Kroki postępowania

1
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gdy się zagotuje wyłączyć i jeszcze chwilę parzyć.
Krok 1 - Gołąbki. foto
2
Ryż ugotować na 3/4 miękkości.
Krok 2 - Gołąbki. foto
3
Mielone wyrobić z ryżem, jajkami, cebulą, przyprawami i 2 łyżkami koncentratu pomidorowego.
Krok 3 - Gołąbki. foto
4
Z liści kapusty wycinać nerw.
Krok 4 - Gołąbki. foto
5
Nakładać farsz w liście i zwijać.
Krok 5 - Gołąbki. foto
6
Układać gołąbki na liściach kapusty.
Krok 6 - Gołąbki. foto
7
Polać sosem i gotować pod przykryciem. Jako sosu możemy użyć ketchupu lub koncentratu rozrobionego z wodą lub zapraszam do mojej księgi :)
Krok 7 - Gołąbki. foto
8
Po ok 40 minutach gołąbki gotowe :)
Krok 8 - Gołąbki. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 24.05.2013 11:27
naprawdę wyśmienite
Zdzisław 17.02.2013 17:35
z młodej są najlepsze
pacpaw 11.11.2012 22:48
dobrze opisany przepis na prawie legendarne już gołąbki
kamyk 06.05.2012 09:45
bardzo lubię
Grazyna0211 06.01.2012 10:39
moje ulubione zwłaszcza z młodej kapusty
barbara11561 07.12.2011 10:33
Uwielbiam gołąbki:)
Wafelek2601 24.09.2011 17:11
są przepyszne
Izabela/bella81 17.09.2011 07:42
Wcale nie tak dużo tej \"roboty\". Farsz, kapusta, moment i są pyszne gołąbeczki ;)
pawel6 16.09.2011 14:39
Oj... jak ja uwielbiam gołąbki!
Beatris 16.09.2011 11:04
Dużo z nimi roboty, ale smak wynagradza trudy ich przygotowania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak