Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewany schab w galarecie

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1,2 kg
morele suszone 15 dag
bulion drobiowy 1 l
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
Musztarda rosyjska Prymat 2 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
sól do smaku
natka pietruszki do dekoracji
pomidor do dekoracji
żurawina
wino białe wytrawne 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewany schab w galarecie

Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Za pomocą długiego, ostrego noża zrobić dwa otwory w schabie. W każdym z nich umieścić po łyżce musztardy i rozprowadzić ją w otworach przy użyciu końca drewnianej łyżki. Z wierzchu schab natrzeć solą i białym pieprzem. Pozostawić na dwie godziny w lodówce.

W jeden z otworów w schabie włożyć suszone morele, a w drugi żurawinę. Umieścić schab w rękawie do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC na 40 minut. Wyjąć i ostudzić.

W rondlu umieścić bulion drobiowy oraz wino. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Wymieszać z żelatyną. Ostudzić.

Schab pokroić na niezbyt grube plastry. Ułożyć na talerzu. Ozdobić różami zrobionymi ze skórki pomidora oraz natką pietruszki. Zalać tężejącą galaretą. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia40 25.09.2011 12:08
Śliczne różyczki z pomidora!
aguus 20.09.2011 14:37
Uwielbiam schab w galarecie!!!
Misiek1 17.09.2011 21:12
Jeśli smakuje tak dobrze jak wygląda, to ja poproszę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak