Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołębie domowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1 kg
kapusta biała 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula 2 szt
olej 5 łyzek
ryż 0,5 (ugotowany na sypko)

Przepis i sposób przygotowania na: Gołębie domowe

Kroki postępowania

1
Do miski włożyć mięso mielone i ugotowany ryż.Przyprawić pieprzem i solą.Wymieszać.
Krok 1 - Gołębie domowe foto
2
Z kapusty wyciąć tzw.głąb i włożyć do większego garnka,zalać wodą,tak,aby przykryła ją całą.Podgrzewać,aż woda będzie gorąca,ale nie gotująca.Trzymać kapustę tak długo,aż liście będą miękkie i będą odchodziły od całości.
Krok 2 - Gołębie domowe foto
3
Na patelnię wlać olej i posiekać cebulę w kostkę.Zarumienić ją i wlać do mięsa i ryżu.Wszystko dokładnie wymieszać,można dodać przyprawy do smaku.
Krok 3 - Gołębie domowe foto
4
W liście kapusty wkładać porcję mięsa z ryżem i zawijać gołębie.Poukładać je w garnku ściśle,żeby nie popękały podczas duszenia.Zalać ciepłą,przegotowaną wodą i dusić do miękkości.Można dodać koncentratu pomidorowego do wody i trochę osolić.Podawać same albo z ziemniakami i sosem pomidorowym.
Krok 4 - Gołębie domowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 28.07.2013 13:04
uwielbiam gołąbki
alaaa 20.07.2013 20:44
domowe najlepsze
SmacznaPyza 08.12.2012 20:11
do duszenia dodajesz jakieś zioła? bo widzę jakieś ciemne drobinki na gołąbkach
Batonik-XXL 04.04.2012 19:08
pyszne
Kuchareczekjeden 14.12.2011 09:09
mniam
Barbara/zuza22_85 08.12.2011 11:45
pycha
Elżbieta17 31.10.2011 17:00
Uwielbiam:)
smakoszek 26.10.2011 08:22
pyszne
kuklik 10.10.2011 10:03
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak