Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokodylki pikantne

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól 3 łyżki
chili Prymat 3 łyżeczki
czosnek 2 główki
olej 10 łyżek
ocet 1,5 szklanki
cukier 1 kg
ogórki gruntowe 3 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Krokodylki pikantne

Ogórki kroimy w słupki (nie obieramy), solimy i zostawiamy na 6 godzin, co jakiś czas mieszając. Po 6 godzinach odlewamy wodę z ogórków i wkrajamy obrany czosnek, posypujemy przyprawą chili. Podgrzewamy olej i wlewamy do zalewy, czyli zagotowanego octu z cukrem. Ogórki zalewamy gorącą zalewą i macerujemy 12 godzin, co jakiś czas mieszając. Po 12 godzinach namoczone ogórki wkładamy do słoików i zalewamy syropem, w którym moczyliśmy je przez 12 godzin. Zakręcamy słoiki. Nie trzeba gotować słoików.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 06.10.2011 16:32
w przyszłym sezonie ogórkowym muszę wypróbować ten przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak