Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka jak za dawnych lat

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki
jajko 2 szt
margaryna 1 szt
śmietana 2 łyżki
cukier puder 5 łyżek
proszek do pieczenia 1/2 szt
cynamon Prymat 2 łyżeczki
białko 1 szt
cukier waniliowy 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka jak za dawnych lat

Jabłka obrać ze skórki. Połowę pokroić na małe kawałki, drugą część potarkować na tarce, włożyć do rondla teflonowego, wsypać cukier z wanilią i cynamon, wymieszać i poddusić razem kilkanaście minut. Z pozostałych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, większą część rozwałkować na prostokąt i ułożyć w blaszce, na to wyłożyć jabłka przesmażone, potem z drugiej części ciasta formować cienkie wałeczki i układać po skosie na cieście, posmarować brzegi wałeczków białkiem (aby ładnie błyszczały). Piec około 40 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 04.10.2011 21:31
super przepis
Agnieszka_B 22.09.2011 20:52
Po wyjęciu takiej szarlotki z piekarnika w kuchni musi pięknie pachnieć:)
aginaa 19.09.2011 13:18
pyszna
Iwusia 18.09.2011 23:16
ale mnie naszło na wspomnienia i wypieki babci ... :)
halina17 15.09.2011 15:46
pyszna
1j1o1l1a1 15.09.2011 14:37
:) szarlotka-pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak