Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki nadziewane bananami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słodka śmietanka szklanka
sokz cytryny 1
cukier 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki nadziewane bananami

Robie ciasto.Rozgrzewam patelnię, wrzucam na nią kawałek masła (pół łyżeczki) i wlewam porcję ciasta. Krążąc patelnią, rozprowadzam je po całej powierzchni. Smażę około pół minuty, aż brzegi zaczną się wywijać. Odwracam na drugą stronę i smażę na złoty kolor. Przekładam na talerz i przykrywam ściereczką na czas smażenia pozostałych naleśników. W razie potrzeby (jeśli naleśniki zaczynają przywierać) podczas smażenia następnych, na patelnię wkładam kawałeczek masła przed wlaniem kolejnych porcji ciasta.
Usmażone naleśniki przekładam pergaminem, by się nie posklejały.

Banany obieram i rozgniatam widelcem na jednolitą masę. Mieszam z połową cukru i śmietanką. Na każdy naleśnik nakładam kilka łyżek masy bananowej, zwijam w rulon.

Naczynie żaroodporne smaruję masłem, układam w nim naleśniki w jednej warstwie. Posypuję cukrem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak