Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka obiadowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 2 szt
główka sałaty 1 szt
roszponka 15 szt
ocet winny 2 łyżka
oliwa 3 łyżka
cukier 1 łyżeczka
sól 2 szczypta
pieprz 3 szczypta
cykoria 3 szt
papryka czerwona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka obiadowa

Paprykę pokroić w paseczki, cebulę w krążki i każdy oddzielić.
Sałatę, roszponkę i cykorię umyć w osolonej wodzie, aby wypłukać piasek pozostający na liściach.
Wszystkie liście umieścić w wirówce do sałaty i dokładnie je osuszyć.
Po odwirowaniu zieleniny, porwać ja na kawałki, dodać paprykę i cebulę.
Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać, polać sałatę i wszystko wymieszać.
Sałatkę najlepiej przyprawić tuż przed podaniem, bo liście sałaty, cykorii i roszponki bardzo zmiękną i zmniejszą swoją objętość.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 11.04.2012 19:58
Smaczna kolorowa sałatka witaminowa :) super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak