Sposób przygotowania

W mące robimy dołek wlewamy podgrzane mleko z rozkruszonymi drożdżami i mieszamy z garścią mąki i szczyptą soli i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do rozczynu następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto i znowu zostawiamy do wyrośnięcia.Wałkujemy na grubość 2 centymetrów wycinamy szklanką krążki i zostawiamy do wyrośnięcia.Do dużego garnka wlewamy wodę przykrywamy lnianą ściereczką i kiedy woda zacznie się gotować na ściereczce zawiązanej sznurkiem układamy porcjami kluski tak aby się nie dotykały.Po kilku minutach są gotowe.;

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Smacznie, smacznie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andzia1977

    i sosik do tego... hmm... pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !