Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki nadziewane mięsem i kurkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 1/2 kg
kasza jaglana 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
białe wino 1/2 szklanki
kurki 2 garści duże
cebula 1
czosnek 1 ząbek
sól 1 łyżeczka
pieprz do smaku
śmietana 18 proc 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 łyżeczka płaska
oliwa do smażenia
kapusta 1 młoda

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki nadziewane mięsem i kurkami

Z kapusty wyciąć twardy głąb i zdjąć brzydkie liście .W dużym garnku zagotować wodę i włożyć główkę kapusty. Blanszować we wrzątku przez kilka minut i wyjąć.Osączyć i zdjąć 8 pierwszych liści. Mięso zmielić dodać obraną,posiekaną i zeszkloną cebulę z czosnkiem.Wbić jajka dodać opłukana kaszę jaglaną ,wino,sól i pieprz.Wyrobić na jednolitą masę i podzielić na osiem porcji. Kurki oczyścić i krótko podsmażyć na odrobinie oliwy. Porcje mięsa spłaszczyć położyć po kilka kurek i uformować owalne klopsy.Na każdy liść położyć porcję mięsa i zawinąć w zgrabne gołąbki.Poukładać jeden przy drugim w garnku i zalać wodą z blanszowania kapusty.(ok. 1 litr) .Dusić przez ok. 30 minut aż zrobi się połowa płynu . Gołąbki przełożyć na talerz ,śmietanę wymieszać z mąką (zahartować z 1-2 łyżkami gorącego sosu) i zagęścić sos.W razie potrzeby dosmaczyć solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 14.11.2012 23:02
jakie pyszne gołąbeczki serwujesz mniam
eeee 22.07.2012 09:57
uwielbiam
PaniMISIOWA 30.05.2012 19:02
fajny pomysł
smakowita 17.02.2012 20:21
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
alaaa 14.01.2012 19:22
pycha,,
IZABELA29 23.09.2011 08:37
smacznie
treonina 15.09.2011 00:19
koniecznie muszę spróbować!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak