Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenny śniadaniowy chlebek

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
drożdże 2 dkg
mleko 1 szklanka letnie
cukier 1 łyżeczka
sól 1 i 1/2 łyżeczki
oliwa 1 łyżka
masło 1 łyżka stopione

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenny śniadaniowy chlebek

Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże i cukier.Nie mieszać -odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski wymieszać z solą, oliwą i rozczynem.Dokładnie wyrobić gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę czasu przykryte czystą ściereczką aby wyrosło.Z ciasta uformować bochenek chleba i przełożyć do blaszki(małe korytko)wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanej dodatkowo oliwą.Na bochenku zrobić wzdłuż nacięcie ostrym nożem i zostawić do wyrośnięcia no około pół godziny.Piec przez ok. jedną godzinę w 180 stopniach . Pod koniec pieczenia można spryskać zimną wodą ,wtedy uzyskamy chrupiącą skórkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 23.05.2012 21:11
wspaniały
smakowita 20.02.2012 21:06
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
Andzia1977
Andzia1977 15.02.2012 19:40
spróbuję
Smakosz6 08.11.2011 12:09
mniam
Smakosz6 08.11.2011 12:09
mniam
Sarenka 03.11.2011 09:37
swojski - najlepszy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak