Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z jabłek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bułki krajzerki 2
jabłka 3
jajko
mleko szklanka
słodka śmietanka 0,5 szklanki
cukier 2 łyżki
masło 3 dag
rodzynki
orzechy
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z jabłek

1. Bułki kroimy na kromki. Naczynie żaroodporne smarujemy połową masła i układamy na spodzie połowę kromek.
2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy nadmiar soku i mieszamy z cukrem i wedle uznania rodzynkami i posiekanymi orzechami. Układamy masę z jabłek na bułkach, posypujemy cynamonem i przykrywamy pozostałymi kromkami z kajzerki.
3. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i śmietanką, polewamy nim zapiekankę, na wierzch kładziemy wiórki masła.
4. Wkładamy naczynie do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni na ok. 45 minut. Zapiekankę podajemy gorącą, jako deser.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 21.04.2013 23:47
muszę taką zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak