Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZYNKA NA PARZE Z WARZYWAMI

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 60 dkg
ziemniaki 4 szt
marchewka 2 szt
burak czerwony 1 szt
koperek 1 nać
pietruszka 1 nać
szczypiorek 1 do smaku
czosnek 10 ząbków
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki
sól 1 do smaku
papryka mielona 0,5 łyżeczki
olej 1 łyżka
jogurt grecki 300 ml
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: SZYNKA NA PARZE Z WARZYWAMI

Szynkę kroimy na kotlety o grubości 1cm przygotowujemy marynatę : pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, papryka mielona słodka, sól, 5 zgniecionych ząbków czosnku [ ilość czosnku wg uznania kucharza :) ] i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Nastawiamy w garnku mięso na ok 10min. następnie kładziemy kolejne sitko z pokrojonymi w plastry burakami na wierzch możemy ułożyć gałązkę pietruszki i koperku, i na kolejnym sitku układamy ziemniaki i marchewkę również pokrojone w plastry i tak samo możemy ułożyć gałązkę pietruszki i koperku.
Ponieważ buraki puszczą kolor to najlepiej jest je ułożyć na najniższym poziomie następnie warzywa i mięso na samej górze i tak wszystko razem gotujemy kolejne 25-30 min.
Potrawę możemy podać z sosem : jogurt grecki, posiekana pietruszka ok 2 łyżki, posiekany koperek ok 2 łyżki , posiekany szczypiorek ok 2 łyżki i sól.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak